Zdjęcie z Hiszpanii - opis w komentarzu...

Poprzednie zdjęcie
Zdjęcie z Hiszpanii - opis w komentarzu...

Następne zdjęcie
Ocena: 18     Aby ocenić zdjęcie musisz być zalogowany
Autor: piea
opis w komentarzu...
Najnowsze Komentarze:

piea
2012-08-31

bardzo smaczny, słodki, nektarowy, choc wyczuwa się w nim jakis składnik przypominający w smaczku syrop piniowy na kaszel. Generalnie smakowity, choć to zupełnie nie pszczołodzielnictwo!

texarkana
2012-08-31

jak smakuje ten "miód"? (bo z punktu widzenia biologicznego to wcale nie jest miód)

piea
2012-06-22

Z wielkich liści takich palm wyrabia się tu lokalny miód palmowy (miel de palma la Gomera), z którego słynie wyspa. Takich bardzo wysokich palm, z potężną koroną dużych liści, rośnie na Gomerze ok. 160 tys. Są własnością prywatną, od kilku lat będące pod ścisłą ochroną - za nieuzasadnione ścięcie takiej palmy grozi kara 6 tys. euro. Gomeryjczycy wspinają się na ich wysokie, gładkie pnie po wbitych w nie kołkach, nacinają wierzchołek, zawieszają wiadro, do którego spływa nektarowy sok, który po obróbce termicznej staje się miodem palmowym, typowym produktem z la Gomery. Palma jest więc tu prawdziwym skarbem - a poza miodem, z ich liści robi się tu również kosze, a z pnia - meble.