w Maroku, podobnie jak w większości krajów afrykańskich woda z kranu nadaje się do picia jedynie po przegotowaniu; mimo wszystko i tak zaleca się spożywanie wody butelkowanej;
ze względu na odmienną florę bakteryjną, która może spowodować zaburzenia pracy układu trawiennego warto przed wyjazdem zaopatrzyć się w stosowne leki;
jak w każdym kraju afrykańskim, zwyczajem jest targowanie się i to nie tylko na bazarach ale także w sklepach, w których nie ma wywieszek z określoną, stałą ceną;
ogólnie przyjętym zwyczajem jest także dawanie napiwków za wszelkiego rodzaju usługi tzw. bakszyszu; w restauracjach i kawiarniach stosowne jest zostawić napiwek w wysokości 5-10% rachunku;
w hotelach obowiązuje zakaz wnoszenia napojów i żywności zakupionych poza ich terenem oraz zakaz wynoszenia posiłków z restauracji hotelowych;
w okresie ramadanu większość sklepów i obiektów gastronomicznych jest zamknięta w ciągu dnia dlatego na zakupy najlepiej wybrać się porą wieczorową;
w Maroku obowiązuje zakaz wchodzenia do meczetów osobom innego wyznania niż muzułmańskie;
jeśli jesteśmy posiadaczami międzynarodowej legitymacji ISIC to warto ją ze sobą zabrać na zwiedzanie zabytków, gdyż upoważnia nas ona do uzyskania zniżek na niektóre bilety wstępu.